Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Mi a stevia és miért jobb a cukornál?

cukor vagy steviaA stevia egy dél-amerikában honos gyógynövény. Ez a növény édes, de kalória, valamint szénhidrát mentes, a glikémiás indexe is nulla. Ezért a cukornál, valamint a cukorpótlóknál sokkal egészségesebb. A növényből kivont, édes ízért felelős szteviol-glikozidok nevű anyagot az emberi szervezet nem képes lebontani, így áthalad a szervezeten és anélkül, hogy káros hatásai lennének távozik. A cukorbetegek is bátran fogyaszthatják! A stevia vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például C vitamint, A vitamint, vasat, cinket, magnéziumot! Ezért a használata különösen ajánlott! Néhány kutatás szerint az egészségre is nagyon jó hatással van, a 2-es cukorbetegség esetében, enyhíti az inzulin függőséget, valamint elősegíti annak szabályozását. Sőt vérnyomás csökkentő hatásai is vannak és a hasnyálmirigynek is nagyon jót tesz a fogyasztása!
A fentiek tudatában már nem is kérdés, hogy miért jobb a stevia a cukornál, vagy a többi édesítőszernél!

A stevia hazánkban még nem annyira ismert, mint sok más külföldi országban. Az ázsiai országokban a steviát már évek óta használják, nem csak a háztartásokban. A nagyobb gyártók felfedezték ennek a növénynek a csodás hatásait és elkezdték steviával édesíteni az üdítőitalokat, joghurtokat, süteményeket és még sok mást.

A stevia adagolását ki kell tapasztalni. Az íze édes, de az intenzitása eltérő a cukorétól, ezért mielőtt sütéshez, főzéshez használnánk, érdemes kipróbálni, hogy mi az a mennyiség, amely a számunkra még kellemes, mondjuk egy bögre kávé esetében. Egy kis kísérletezéssel jár, de megéri megismerni és megszokni a steviát, hiszen a használatával jót teszünk a szervezetünknek és anélkül, hogy hatalmas mennyiségű kalóriával árasztanánk el a testünket, fogyaszthatunk édes dolgokat. A steviából sokkal kisebb mennyiségeket kell használni, mint a cukorból, cukorpótlókból, vagy mézből, ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást, ezért még gazdaságos is!

A stevia felhasználása számtalan képen lehetséges. A főzéshez és a sütéshez is használható, mivel 198 fokig nem veszít az édes ízéből! A tea, kávé, turmix is édesíthető vele és gyakorlatilag bármi ami cukorral, vagy cukorpótlóval édesíthető. A stevia nem karamellizációik, mint a cukor, de ettől függetlenül számtalan édesség receptet találhatunk az interneten, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálni. A stevia fogyasztása kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jót tesz, érdemes kipróbálni!?>