Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Balneoterápia

A balneoterápia szó egyre gyakrabban hangzik el a diétázás, a fogyás, a méregtelenítés, vagy az egészséges életmód kapcsán. De lássuk: mi is az a balneoterápia?

Balneoterápiának nevezzük a gyógyvizekkel való kezeléseket és gyógy terápiákat, és a programban nem csak a „külső” egészség szerepel, hanem a belső frissesség és egészség is. Éppen ezért taroznak ide az ásványvizek és ivókúrák is.

Régen a tisztálkodás és a gyógyítás mellett a fürdők egyben társasági helyek is voltak, itt közösen gyógyultak az emberek (ma erre már a legtöbb SZÉP-Kártya elfogadóhely is alkalmas). Akkor még nem tudták a víz gyógyító erejének okát, ám ma már tudjuk, hogy a gyógyvizekben különböző, jótékony hatású ásványi anyagok találhatók. Az ásványvizek a földfelszín alatti vízrétegből, természetes vagy mesterséges kútból, illetve forrásból törnek fel. Vigyázat: az ásványvizeket ne tévesszük össze az ásványi anyaggal dúsított ivóvizekkel (sima palackozott víz)!

A természetes ásványvizeket magától értetődően ásványi anyagok bevitelére használják: a földből feljövő ásványvizek nátriumban, jódban, fluoridban és kalciumban gazdag vizek, így ezeket az orvostudomány is alkalmazza. A forrásvizek természetes állapotban (környezetszennyezéstől mentes helyeken) emberi fogyasztásra alkalmas vizek, valamint orvosi vizsgálatokkal igazolt tulajdonságai révén az ásványvíz gyógyhatással rendelkezik.

A gyógyvizek belső használatakor némileg szigorúbbak a feltételek, mint a külső használatkor (egyszerű gyógyfürdőzés). Az ivókúra általában 4-6 héten át tart, és napi 1-1,5 liter gyógyvíz elfogyasztását javasolják. Étkezés előtt kortyonként kell meginni a gyógyvizet, napi három alkalommal.

A gyógyvíz kúra remek méregtelenítési lehetőség.  Lássuk, milyen bántalmak esetén segíthet a gyógyvíz ivókúra?

Nyelőcső, gyomor és bélrendszeri betegségek esetén valamint epebetegség, légzőszervi panaszok és húgyúti megbetegedések esetén is. Ezen kívül vesekőképződés megelőzésére is eredményesen használnak gyógyvizeket. A vesekő problémákkal küzdőknek magnézium tartalmú ivókúrát javasolnak, esetleg nátrium-bikarbonát tartalmú vizet.

A hidrogén-karbonátos vizekben legalább 200 mg oldott Na+ van jelen, így ezeket lúgos kémhatásúk miatt gyomor sav túltengésben szenvedőknek ajánlják, vagy puffadás megszüntetésére és légzőszervi betegségekre is.

A jódos víz jodid, metabórsav és nátrium tartalma miatt ajánlotta jód hiányban szenvedőknek, segíti a szellemi frissességet, a hajnövekedést, serkenti az anyagcsere folyamatot és a pajzsmirigy túlműködést.

A magas kalciumtartalmú ásványvíz csontritkulás megelőzésére javasolt.

A fluorid vizek fogszuvasodás megakadályozására jók, illetve a csontrendszer épségének megőrzésére is kiválóak.

A nátriumban gazdag ásványvizeket magas vérnyomás esetén javasolják.?>