Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


A zöld tea jótékony hatásai

zöld tea diétaA számtalan fogyókúrás szer közül kiemelkedő helyen szerepel a zöld tea. A zöld tea fogyasztása azonban nem csak fogyás szempontjából hat jótékonyan a szervezetünkre. A vérzsír csökkentésében is nagy szerepe van, továbbá egészségvédő hatása is kiemelkedő. A Távol-Keleten már évszázadok óta fogyasztják előszeretettel ezt a frissítő italt. A zöld tea, fogyás elősegítésére már hazánkban is népszerű módszerré vált. Az elhízás megelőzésére, valamint kezelésére is szolgál.

Számos kutatás nyomán bizonyíthatóvá vált, hogy a zöld tea nemcsak a magas vérzsír szint, hanem a testzsír szintjének csökkentésére is alkalmas. Orosz kutatók például, patkányok segítségével vizsgálták, hogy a zöld teában megtalálható, úgynevezett katekin anyagnak köszönhetően, a zsíranyagcsere fokozott működésnek indult. A katekinek egyébként antioxidáns anyagok. A kísérlet során megállapították, hogy a katekin anyaggal kezelt patkányok vérzsír, valamint LDL koleszterin szintje a normál tartományba állt vissza. Továbbá a triglicerid szintre is jótékony hatással volt. Az antioxidánsnak köszönhetően a patkányok testzsír százaléka is jelentős csökkenésnek indult.

Természetesen a zöld tea sem csodaszer. Mindenképpen célszerű valamilyen mozgásformát folytatni az alkalmazása során. Japán kutatók ugyanis azt állapították meg, hogy zöld tea fogyasztás és rendszeres fizikai aktivitás során nagyobb mértékű súlycsökkenés volt észlelhető, mint azokon az egyéneken, akik mozgás nélkül fogyasztották a teát. A kutatás 15 héten keresztül tartott. A zöldtea kivonattal kezelt egyének testtömege 24%-kal csökkent, míg azoknak, akik rendszeres testmozgást végeztek, 47%-kal csökkent a súlyuk. A mozgás és a zöld tea kivonat együttes alkalmazása esetén pedig 89%-os csökkenés volt elérhető. Ez is azt mutatja, hogy ha rendszeresen testmozgást végzünk, és naponta fogyasztunk zöld teát, vagy zöld tea kivonatát tartalmazó étrend kiegészítőt, akkor a fogyás üteme jóval gyorsabbá válhat.

Holland szakemberek tovább foglalkoztak a zöld tea, fogyásra gyakorolt hatásával. Számos kísérletet végeztek el, ezek közül a legkiemelkedőbb végeredménye annak a kutatásnak volt, amely során a zöld teát koffeinnel kombinálták.

Három hónapon keresztül vizsgálták a magas koffeintartalmú italokat fogyasztókat, és megállapították, hogy a zöld tea alkalmazása náluk nagyobb sikerrel járt. A testsúly, a csípő kerülete, valamint a testzsír százalék nagyobb ütemben csökkent, mint a koffeint nem fogyasztók esetében. A koffein, élénkítő hatásáról ismert, ezért nagyon fontos megjegyeznünk, hogy fogyasztása csak mértékkel ajánlott.

A zöld tea zsíroldó hatását francia kutatók is vizsgálták. Megállapították, hogy, ha naponta három csészével elfogyasztunk az italból, minden főétkezést követően, akkor az havonta 1-2 kilogramm testsúly csökkenést is eredményezhet.

Mint azt láthatjuk a zöld tea fogyás szempontjából igen nagy segítség lehet az elhízott emberek számára. Emellett pedig számos egészségjavító hatása is bebizonyosodott. A zöld tea anyagcsere serkentő és jótékonyan támogatja a zsírégetést is, megfelelő testmozgással kombinálva pedig hatásfoka meghatványozódik. Folytassunk kalóriaszegény diétát a fogyasztása mellett. A zsírbevitelt, valamint a szénhidrát fogyasztást igyekezzünk a lehető legminimálisabbra csökkenteni. Ne fogyasszunk cukrot és kerüljük a fehér liszt használatát. Az egészséges életmód és a rendszeres mozgás mindenképpen szükséges a testzsír csökkentéséhez. Ezek kiegészítésére pedig az egyik legalkalmasabb szer, a zöld tea.?>