Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Szárnyas hangya invázió? Van rá megoldás!

Az Ön lakásában is feltűnnek időnként a szárnyas hangyák? Tavasszal ez egy természetes folyamat, ám nem feltétlenül kell együtt élnünk ezekkel a rovarokkal sem. Szerencsére, mint a legtöbb rovar ellen, úgy a szárnyas hangyák ellen is létezik hatékony megoldás!

A hangyák a legtöbb otthonban megtalálhatók, még akkor is, ha különös figyelmet fordítunk a tisztaságra és a higiéniára. Talán csak a panelházak tizedik emeletén nem élnek ezek a földhöz ragadt kis rovarok. A legtöbb esetben a tél végén kezdik meg kirajzásukat a bolyból, így a leggyakrabban február táján találkozhatunk velük, majd a tavasz és a nyár folyamán is többször láthatjuk, amint szorgosan gyűjtögetnek, végül a tél közeledtével egyszer csak eltűnnek, visszahúzódva vészelik át a telet.

A hangyáknak azonban nem csupán a kisméretű változatával találkozhatunk a lakásban, hanem a szárnyas hangyák rajzásának is szemtanúi lehetünk. Tudnunk kell, hogy nem két külön fajról beszélünk, hiszen a hangya és a szárnyas hangya ugyanaz a rovarfaj, kétféle változatban! A szárnyas hangyák ugyanis csupán azért növesztenek szárnyat, hogy eljárják évente esedékes násztáncukat, majd párosodjanak, így adva lehetőséget az utánuk következő generációnak.

A lakásba ezek a hangyák nagyon egyszerűen jutnak be: az ablakokon vagy az ajtón keresztül berepül egy megtermékenyített nőstény, aki aztán a lakásunkban alapít új kolóniát, megkeserítve ezzel az életünket. Így amikor a következő tavaszon újra elkezdődik a párzási időszakuk, hangyák ezrei lepik el a lakásunk egyik zugát. Ezt igen egyszerűen megakadályozhatjuk: el kell érnünk, hogy a megtermékenyített nőstény ne juthasson be a lakásunkba, vagyis szereljünk szúnyoghálót az ablakunkra. A szúnyogháló mechanikai védelmet nyújt, nem csak a szárnyas hangyák, hanem sok más kellemetlen rovar ellen is.

Hogyan védekezzünk a szárnyas hangyák ellen?

Ha a megelőző védelem ellenére mégis bejutottak a szárnyas hangyák a lakásunkba, akkor ezt már csak akkor vehetjük észre, amikor a rajzásuk beindult. Ilyenkor pedig azonnal cselekednünk kell, mielőtt mindent ellepnek a rovarok! A szárnyas hangya irtás nem egy bonyolult feladat, mindazon szerek beválnak a szárnyas hangyák ellen, amelyek a normál hangyák ellen is hatásosak. Hiszen, mint már említettük, nem két külön fajról van szó, csupán egyről, a párosodott szárnyas hangyák a párzás után elhagyják a szárnyaikat, és attól kezdve már semmiben sem különböznek a hangyáktól.

A védekezés többféle módon történhet: hívhatunk rovarirtásra szakosodott szakembert, aki gyorsan és hatékonyan kiirtja az összes szárnyas hangyát. Hatásosak lehetnek a különféle természetes, vagy házilagosan alkalmazott szerek is: a szódabikarbóna, a sütőpor, bár ezek inkább a távol tartásukban nyújtanak segítséget, elpusztítani nem fogják őket. A háztartásokban alkalmazott rovarölő szerekkel szintén biztosra mehetünk, ám előfordulhat, hogy ismétlésre lesz szükség, hogy az összes rovart maradéktalanul elpusztítsuk, így megakadályozzuk a későbbi, újbóli elterjedésüket.?>