Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


A napozás káros is lehet

napozásA napozás számtalan jótékony hatása ismert, többek között tudjuk, hogy az egyik legjobb D-vitamin forrás, de sajnos egyre több káros hatásra is fénydérül. Az UV-B sugárzás sok veszélyt rejt magában. Amikor a bőrünk napsugarakkal találkozik, pigmentképződéssel reagál, vagyis lebarnul. Az erős napsugárzás hatására a bőrünk nem képes megfelelő mennyiségű pigmentet termelni, amely védelmet jelentene a káros sugárzással szemben. Ebben az esetben bőrgyulladás lép fel, vagyis leégés. Ennél súlyosabb problémák is adódhatnak a túl erős napsugárzás esetén, mint például a napszúrás. Ezért napozás során a fejünket mindenképpen védenünk kell a nap sugaraival szemben!

A napozás viszont nagyon kellemes, nyáron a strandolás, vagy nyaralás során mindenki szívesen napfürdőzik. Ezzel nincs is semmi gond, csak fontos az óvatosság!

Délelőtt 11 óra és délután 16 óra között kerüljük a napozást, mert ebben az időszakban a legerősebb a káros UV sugárzás! Semmiképen ne töltsünk hosszú órákat a napsütésben! Napozás közben néha vonuljunk árnyékba, frissítsük föl magunkat, hogy sem a szervezetünket, sem a bőrünket ne terheljük túl. A gyermekek, állapotos nők és az érzékeny bőrűek különösképpen veszélyeztettek, ezért nekik még jobban oda kell figyelniük rá, hogy mennyi időt töltenek napozással. Naptejet, napolajat mindenképpen használjunk, még akkor is, ha felhős az ég és úgy véljük, hogy így nem lehet nagyon erős a napsugárzás. A felhős időben is leéghetünk, mivel a napsugárzás 80%-a a vékony felhőrétegen is képes áthatolni! Érdemes minél magasabb fényvédő tartalmú krémet, olajat választani, de ne feledjük, hogy a naptej használata nem azt jelenti, hogy órákon keresztül biztonságosan napfürdőzhetünk! A naptejek védettséget nyújtanak és növelik bőrünk ellenálló képességét a káros UV sugarakkal szemben, egy bizonyos pontig. Vigyázzunk, hogy akármennyire is kellemes a napfürdőzés, szemiképpen ne aludjunk el napozás közben, mert nagyon csúnya sérüléseket szerezhetünk!

Mit tehetünk ha leégtünk?

A leégés esetén hűtenünk és hidratálnunk kell a bőrünket. Használjunk bőrnyugtató krémet. Számtalan házi praktika is létezik, amelyeket bevethetünk leégés esetén. A leégés kezelése sok -féle képen történhet, de ettől függetlenül érdemes inkább odafigyelni és elkerülni a leégést, mert nagyon kínzó és fájdalmas lehet a gyulladásban lévő bőr érzete. A kipirult, hámló bőr nem kellemes látvány, de szerencsére ezek a tünetek néhány napon belül elmúlnak, amennyiben kellőképpen figyelünk a bőrünkre. Akár langyos zuhannyal, vagy borogatással is hűthetjük a leégett bőrfelületet, de a megfelelő bőrínyugató összetételű krémeket sem szabad elfelejtenünk. Élvezzük a napsugarak kellemes hatásait, de legyünk óvatosak a napozás során, hogy elkerüljük a leégés kellemetlen tüneteit!?>