Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Mitől alakulnak ki a striák?

striaA striák szinte minden nő életében jelen vannak. Ez a kellemetlen esztétikai probléma akár már tizenéves korban is jelentkezhet. Azt viszont tudnunk kell, hogy könnyebb megelőzni a kialakulását, mintsem a későbbiekben eltüntetni!

A striák kialakulásának az oka általában a hirtelen hízás, vagy fogyás. Emiatt gyakran a terhesség során is kialakulhat ez a kellemetlen esztétikai gond. Testépítés során is felbukkanhatnak a striák, így a hirtelen izomtömeg növelés sem ajánlott! A striák akár egészségügyi problémára is utalhatnak, a mellékvesekéreg túlműködése esetén is megjelenhetnek!

A striák keletkezésének az oka, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud olyan gyors mértékben változni, mint a bőr. A kötőszövet így megreped, vagy elszakad, ezt követően keletkeznek a lila és rózsaszín csíkok a bőrön, amelyek idővel elhalványulnak.

A kötőszövet erőssége számtalan dologtól függ. A genetikai tényezők is nagy szerepet játszanak a kötőszövet rugalmasságában, de a mozgásszegény életmód, illetve az egészségtelen táplálkozás is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kötőszövet meggyengüljön. Amennyiben a családunk hölgytagjait nem kímélték a striák, érdemes még inkább odafigyelnünk a bőrünkre, mert genetikailag nagyobb hajlamunk van a striák kialakulására.

Leginkább a nők bőrén alakulnak ki a striák, mivel lazább a kötőszövet, mint a férfiak esetében. Emiatt fontos, hogy mindent megtegyünk a striák kialakulásának elkerülése érdekében! Sokkal könnyebb megelőzni, mint enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

Először is kerüljük a hirtelen nagy súlycsökkenést! A drasztikus diéták ugyanis jojó effektussal járnak, amelynek következtében a striák nagyon hamar kialakulhatnak. Használjunk bőr feszesítő testápolót. Erre már tinédzserkorban is szükség lehet, amikor hirtelen gyors növekedés történik. A terhesség időszakában is fontos a bőr megfelelő ápolása! Ilyenkor nem elegendő a comb és a fenék táján bőr feszesítő testápolót használni, a hasi részre is ügyelni kell! Különben a bőr könnyen kirepedezhet és hamar láthatóvá válhatnak a striák.

Ahhoz, hogy elkerüljük a striák megjelenését fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Az egészséges táplálkozás és a mozgás is hozzájárul bőrünk fiatalságához és rugalmasságához! A hideg-meleg váltakozó zuhany javítja a vérkeringést és feszesebbé varázsolja a bőrt, ezért hetente 1-2 alkalommal ezt is érdemes alkalmazni!
Vigyázzunk a bőrünk szépségére, mivel a striák kortól függetlenül bármikor megjelenhetnek a comb és fenék táján! Nagyobb súlyvesztés esetén akár a karon és a hason is jelentkezhetnek. Ápoljuk minden nap bőrünket, hogy az szép és feszes maradhasson!?>