Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Méregtelenítés, méregtelenítő diéták

Miért kell méregteleníteni szervezetünket?

Azt már szinte mindenki tudja, hogy ha nincs lehetősége természetes, természetközeli alapanyagokból készíteni ételeit, akkor akarva, akaratlanul is halmozza fel testében a különböző méreganyagokat. Egyes mérések szerint éves szinten akár több kilónyi méreganyagot is bejuttathatunk szervezetünkbe még akkor is, ha nagyon tudatosan táplálkozunk. Pusztán a szennyezett levegő, a csapvízben található klór is terheli szervezetünket, nem is beszélve a különböző vegyi anyagokról és a kozmetikai készítményekben található szennyező anyagokról. A méreganyag felhalmozódásnak többféle jelei is mutatkoznak, melyek könnyen azonosíthatók akár a bőrünkön mutatkozó elváltozások, akár megromlott anyagcsere folyamataink jeleiként.

Annak érdekében, hogy a jól megválogatott egészséges táplálék kellő mértékben és minőségben kerüljön feldolgozásra szervezetünkben nagyon fontos, hogy időnként méregtelenítsük is testünket. Nem csak a táplálék feldolgozása lesz könnyebb egy ilyen kúra után, de észrevehető változások lesznek anyagcsere folyamatainkban, erősödni fog immunrendszerünk és tapasztalni fogjuk azt is, hogy sokkal könnyebben regenerálódik majd szervezetünk egy-egy megerőltetőbb fizikai, vagy szellemi tevékenység után.

Milyen gyakran méregtelenítsünk?

Elmondható, hogy civilizációs ártalmak nélküli körülmények között testünk szinte tökéletesen képes a méregtelenítési folyamatokat elvégezni. A méregtelenítés szempontjából legfontosabb szerveink a vesék, a máj, a tüdő, a belek és a teljes bőrfelületünk. Mai modern körülményeink között azonban ahhoz, hogy szervezetünk folyamatosan képes legyen a méregtelenítést lebonyolítani, szükségünk van arra, hogy ezeket a szerveinket időnként pihentessük, regeneráljuk.

Ennek legegyszerűbb módja, ha rendszeresen tartunk olyan napokat életünkben, amikor a méregtelenítő szervek működését kíméljük, azaz nagyon kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem viszünk méreganyagot szervezetünkbe és törekszünk arra is, hogy ezeken a napokon minél  inkább kiürítse szervezetünk a mérget. Ezt szinte minden méregtelenítő kúra esetén azzal érjük el, hogy megemelt folyadék bevitelt végzünk a méregtelenítés során, akár vízre, akár méregtelenítő teára, akár gyümölcslevelekre is alapozva az aktuális méregtelenítő kúrát. A csökkentett méreganyag bevitel és a bevitt sok folyadék szinte automatikusan beindítja majd a méregtelenítés folyamatát.

A méregtelenítést érdemes legalább évente kétszer elvégezni. Ideális időpont erre a tavasz és az ősz, amikor nem csak az időjárás változik meg gyökeresen, hanem általában a szervezetbe bevitt táplálék összetétele is. Az, hogy kinek milyen hosszan van szüksége a méregtelenítési folyamatra, egyénenként változó. Van akinek elegendő egy pár napos méregtelenítő kúra is a megtisztuláshoz, valakinek viszont akár egy hét is szükséges a megtisztuláshoz attól függően, hogy milyen mértékű az elsavasodása.

Salaktalanítás?

A méregtelenítés egyik legfontosabb mozzanata a belek megtisztítása, a lerakódott salakanyag kiürítése. Sajnos legtöbbünk életformája, a sok ülés, a mozgás szegény életmód és a nem megfelelő étkezési szokások gyakran okoznak székrekedést. Ideális az lenne, ha minden nap ébredés után képesek lennénk üríteni a salakanyagot, sőt minden nagyobb étkezés után is elvileg meg kellene látogatnunk “királyi trónunkat”. Nagyon kevesen vagyunk azonban olyanok, akiknek ilyen flottul működik az emésztése, ami sajnos azzal jár, hogy a vastagbél falán lerakódó salakanyagokból újra és újra felszívódnak a különböző méreganyagok, ahelyett, hogy kiürülnének azok szervezetünkből. Ráadásul a nem megfelelő salakanyag ürítés azzal is jár, hogy nem vagyunk képesek kellő mértékben a szükséges tápanyagokat felszívni, így aztán különösen kiemelt a méregtelenítés, salakanyag ürítés elvégzése.

A salaktalanítást sokféleképpen elvégezhetjük. Rengeteg léböjtkúrával próbálkozhatunk, ihatunk speciális teákat, mint például a csalántea, vagy a gyermekláncfű főzet. Ahhoz azonban, hogy igazán sikeresek legyünk a salaktalanítással sokunk számára nélkülözhetetlen a kúrát kiegészíteni a nem túl kellemes beöntéssel is, mert a lerakódott salakréteg kiürítését a legtöbb esetben csak ezzel tehetjük teljessé.

A léböjt kúrák mellett a fokozatos méregtelenítést azzal tarthatjuk fent, ha növényi rostokban gazdag ételeket fogyasztunk, mert ezek olyan ballasztanyagot juttatunk szervezetünkbe, melyek a nagyban segítik a méreganyagok természetes kiürülését.

 ?>