Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Lehet-e fogyni az infravörös fénytől?

infravörös fényEgyre több olyan hirdetéssel lehet találkozni, amelyben olyan lámpákat árulnak, amelyek állítólag fogyasztó hatással rendelkeznek. Annak jártunk utána, valósak-e ezek az állítások.

Az interneten egyre-másra bukkannak fel infravörös lámpák és szaunák, amelyek állítólag képesek csökkenteni a testsúlyt. A jelenség különösen az angolszász államokban aggasztó, ezért az amerikai FDA (Food and Drug Administration), közleményben foglalt állást az ügyben. Az FDA az élelmiszerek és gyógyszerek engedélyezésével foglalkozó világhírű hatóság, amely komoly kutatásokat és ellenőrzéseket végez egy-egy termék engedélyezése előtt.

Az FDA álláspontja szerint az infravörös lámpák nem rendelkeznek súlycsökkentő hatással. A hatóság szakértői elmondták, hogy az infravörös-terápia legfeljebb a test vízveszteségét eredményezheti, ami átmeneti súlycsökkenést hozhat ugyan, ám ez csupán a dehidratáció miatt van. Amennyiben újra pótoljuk a szervezet vízveszteségét, a súlycsökkenés eltűnik.

Az FDA éppen ezért nem tartja elfogadhatónak, hogy egyes lámpákat súlycsökkentő hatássukkal hirdetnek. A szervezet szerint az infraterápia bizonyos esetekben valóban hasznos, így például időszakos fájdalomcsillapításra, és a helyi vérkeringés serkentésére alkalmas, és ezeket a hatásokat lehet is hirdetni, ám a súlycsökkentést nem.

Ha az infralámpa nem is segít a súlycsökkenésben, a fénynek mégis fontos szerepe van a szervezet anyagcseréjében. Kanadai kutatók végeztek érdekes kísérletet egerekkel. Az egerek egyik csoportja nappal nappali fényben volt, míg éjszaka teljes sötétségben, míg a másik csoport éjszaka is enyhe megvilágítást kapott. Az eredmény: az éjszakai is lámpa mellett alvó egerek 50%-kal kövérebbek lettek a másik csoporthoz képest – számolt be róla a www.alkonylampa.hu.

A kutatók egyelőre nem tudtak az okokra részletes magyarázatot adni, de feltehetően, az éjszakai fény zavarta meg a szervezet anyagcseréjét, ami hosszú távon hízást eredményezett.

Nincsenek tehát csodalámpák, a megfelelő táplálkozás és a mozgás a fogyás kulcsa, ami tartós súlycsökkenést hozhat.?>