Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Hiányszakma a szakács és a pincér

szakacsok-pincerekÓriási bajba kerülhet a hazai gasztronómia, mivel egyre súlyosabb a szakemberhiány az országban, annak is a nyugati felén.

Ha felütünk egy Balaton környéki újságot, biztos találunk majd benne olyan hirdetést, amelyben valaki szakácsot, pincért, vagy éppen konyhai kisegítőt keres. Újságcikkek tucatjai szólnak ma már a szakemberhiányról.

Előfordult már az is, hogy egy 400 ezres fizetést utasított el a szakács, hogy inkább külföldre menjen dolgozni. De pontosan hova is? Például Burgenlandba.

A tartományi munkaügyekért felelős hivatal vezetője Helene Sengstbratl elmondta, hogy legalább 200 betöltetlen állásról tudnak ezen a területen, de valós száma ennél lényegesen magasabb lehet, mivel az éttermek és szállodák általában maguk intézik a munkaerő felvételét.

Osztrák viszonylatban nem csoda ez a munkaerőhiány. A vendéglátásban átlagos fizetés 1500 euro körül van, ami a sógoroknál meglehetősen alacsonynak számít. Ráadásul a munkavégzés feltételei sem ideálisak, gyakori az esti-éjszakai műszak és a hétvége számít a fő szezonnak, ez pedig egy családos ember számára nehezen vállalható.

Ráadásul egyre kevesebb osztrák gyerek célozza meg ezt a szakmát, érthető okokból. Mindenki szuper karrierről álmodik, és a vendéglátóipar nem a legvonzóbb számukra.

Ez a munkaerőhiány viszont Magyarországon azt eredményezi, hogy a magyar munkaerő kiáramlik Burgenlandba, ahol a magyar viszonyoknál jobb körülmények mellett és a hazai fizetés többszörösét megkeresve boldogulhatnak a szakácsok és pincérek.

Ennek is köszönhető, hogy idehaza egyre népszerűbbek a szakács OKJ képzések. A szakmához nem kell felsőfokú végzettség, az alapjai gyorsan elsajátíthatóak és a munkába álláshoz elegendő egy OKJ-s képzés is. Ettől persze nem lesz azonnal sztárséf az emberből, de a gasztronómia népszerűsödésével nőtt a szakácsok megbecsülése, és Magyarországon a szakács ismét népszerű képzésnek számít, amiben van perspektíva. Hiszen egy jól képzett szakács ma már itthon is igen jól kereshet és a neves szakemberekért valóban vetélkednek az éttermek és szállodák.

Most már csak arra kell figyelni, hogy a vendéglátási szakok népszerűsödése ne járjon azonnal kivándorlással is. Hiszen az országnak és a hazai turizmusnak sem jó, ha mi kiképezzük a szakembereket, amit aztán a tőlünk nyugatra fekvő országok használnak fel, miközben a hazai népesség csökken, vagy éppen a családok szakadnak szét.

Ez a kivándorlás azért is rossz hír a hazai gasztronómia számára, mivel a kiáramlás gyakran a legképzettebb réteget érinti. Talán a szakemberhiány és az ennek nyomán emelkedő fizetések nyomán csökkenhet a jövőben a szakácsok, pincérek és cukrászok kiáramlása.

 

 

 

 ?>