Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Hatékony alakformálás otthon is

gumiSokan – általában a kezdők, vagy a jelentős túlsúllyal rendelkezők – nem szívesen veszik igénybe a fitnessz-termek szolgáltatásait, vagy járnak aerobik-edzésekre. Ha nem vágyunk edzés közben a közösségi élményre vagy az általuk kapott bátorításra, akár otthon is edzhetünk. A gyakorlatok legtöbbje ugyanúgy elvégezhető otthon, csak egy kis fantáziára van szükség.

A futás mindig „kéznél” van..

A lehető legegyszerűbb mozgásforma a futás, amit bárki bármikor elkezdhet. Ehhez szinte semmilyen felszerelés nem kell csak egy jó futócipő, és már indulhatunk is. Fontos, hogy eleinte ne várjunk el sokat magunktól, hiszen a testünk fokozatosan fog átállni, ahogy bővül tüdőkapacitásunk, nőnek az izmaink , úgy bírunk majd egyre hosszabb távot lefutni. Futás közben ne álljunk le teljesen: pihenésképpen inkább gyalogoljunk. Érdemes a futás előtt bemelegítenünk: lábkörzéssel, nyújtómozdulatokkal elkerülhetők az izmok vagy a boka sérülései.

A futás még mindig az egyik leghatékonyabb edzésforma: segítségével testünk már pár hónap alatt is látványos változáson megy keresztül, futással égethetjük el a legtöbb energiát, segítségével hatékonyabb a fogyókúra. Vékonyítja azokat a területeket, amelyeken a leglátványosabb a túlsúly: a hasat, a popsit, a csípőt. Jótékony hatása kiterjed a szívre is: futás közben javul a vér oxigénszállító képessége, erősödik a szív és az érrendszer.

Futás után aerobik

Ha már nagyobb távokon is megy a futás, akkor bemelegítésként alkalmazhatjuk az erősítés előtt. Igazán látványos alakformálást aerobikkal érhetünk el, melyet szintén végezhetünk otthoni körülmények között. Az aerobik előnye abban rejlik, hogy ötvözi az állóképességet erősítő sportok és az izomfejlesztő sportok előnyeit. A nyolcvanas években terjedt el világszerte, ám napjainkban is nagyon sokan űzik ezt a mozgásformát. Az aerobik változatainak száma ma már végtelen, így bizonyára mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Otthoni körülmények között egy jó zenére rengeteg mozdulatot végezhetünk, melyek erősítik izmainkat. Zsámolyként használhatunk már nem használt autógumi-abroncsokat, és segítségükkel változatos mozgásokat végezhetünk. Ugrálhatunk közöttük, rajtuk, tehetjük őket sorba, végezhetünk szlalom-futást, a sort még hosszan folytathatnánk. Engedjük el a fantáziánkat. Segítségünkre lehet egy ugrálókötél, egy hullahopp-karika. Lépéseinket ötvözhetjük tánclépésekkel, ahogy azt a méltán népszerű Salsa aerobikban teszik.

Ahhoz, hogy szálkásak és formásak legyenek az izmaink, érdemes néhány egyszerű gyakorlatot beiktatni az edzésünkbe és azt rendszeresen elvégezni. Ha kitartóak vagyunk a hatás biztosan nem marad el: ilyen gyakorlat az ún. hátsó fekvőtámasz, könnyített változatában a fenék a földön marad és így engedjük hátra magunkat, egészen a talajig. A combok formálására még mindig legjobb a guggolás, hasizom-erősítésre a felülés. Fontos, hogy hátizmainkat is erősítsük, mert hasizmaink is csak ezzel együtt lesznek feszesek: feküdjünk a talajra, és emeljük fel törzsünket karunkkal együtt. Ismételjük harmincszor. A fenékizmok erősítésére vegyünk egy labdát a bokánk közé, feküdjünk oldalra, a földön lévő kezünket nyújtsuk a fejünk fölé. Emelgessük összezárt lábunkat előre, enyhe fenékdöntéssel.

Kidolgozhatunk magunknak minden hónapra előre egy edzéstervet, így nyomon követhetjük, hogy honnan hová jutottunk el, és nem kell észben tartanunk, hogy miből mennyit kell következő napon megcsinálnunk. Az edzésterv így motivációt is adhat, mert segítségével nyomon követhető a fejlődésünk, és ha kitartóak vagyunk alakunk is formássá válik.?>