Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Gyümölcsnap, lénap

Gyümölcs nap

Miért hasznosak a lénapok és a gyümölcsnapok?

Szinte elkerülhetetlen, hogy a mindennapi étkezés során a boltban kapható élelmiszerekkel ne vigyünk be a szükséges tápanyagok mellett mérgező, nem kívánt anyagokat is szervezetünkbe. Habár ezek mennyisége egy-egy étkezés alkalmával jelentéktelennek tűnik, mégis hosszú távon szervezetünk meghálálja, ha alkalomadtán megfelelő méregtelenítő kúrákat tartunk, amikor megadjuk a lehetőséget arra, hogy ezek a felhalmozott méreganyagok kiürüljenek sejtjeinkből.

Azért is érdemes időnként megszabadulnunk a méreganyagoktól, mert ezek hosszú távon nem csak az anyagcsere folyamatainkat rontják, de könnyen lehetnek okozói rákos burjánzásoknak és nem ritkán hozzájárulnak ahhoz, hogy a napi közérzetünk, kedélyállapotunk  nem megfelelő.

Az időnként beiktatott lénapok és gyümölcsnapok azonban segítségünkre lehetnek abban, hogy megszabaduljunk ezektől a felhalmozódott,  kellemetlen anyagoktól.

Hogyan és mikor tartsunk gyümölcsnapot?

Mivel a gyümölcsnapok lényege a méregtelenítés, ezért érdemes az ilyen napokat olyankorra időzíteni, amikor megfelelő időt és energiát tudunk áldozni magunkra. Ha megfelelően rákészülünk egy-egy gyümölcsnapra és nem csak az étkezésben, hanem mentálisan és testileg is rákoncentrálunk egy-egy ilyen napra, akkor sokkal hatékonyabb lesz a méregtelenítési folyamat. Kössük épen ezért ezért össze a gyümölcsnapokat olyan hétvégi napokkal, amikor lehetőségünk van sportolni, természetet járni, sőt  ha van lehetőségünk, akkor akár egy-egy wellness hétvége keretén belül is tarthatunk gyümölcsnapot.

A gyümölcsnapra próbáljunk olyan gyümölcsöket beszerezni, melyek lehetőség szerint biokertészetből valók. Nem kell feltétlenül biogyümölcsöt vásárolnunk, hiszen a régóta bevált, jól ismert piaci árusunk is jó forrása lehet az ilyen gyümölcsnek. Fogyaszthatunk bármilyen gyümölcsöt ezen a napon, de érdemes olyan gyümölcsöket választanunk, melyek megteremnek Magyarországon, hiszen leginkább ezekhez a gyümölcsök szoktunk hozzá.

Mivel a megfelelő méregtelenítési folyamathoz nagyon sok bevitt folyadékra van szükségünk, ezért az egész napos gyümölcs fogyasztás mellett ügyeljünk arra is, hogy megfelelő vizet, esetleg frissen facsart gyümölcslevet is bevigyünk szervezetünkbe. Ha sikerül legalább 2-3 liter folyadékot meginnunk a gyümölcsfogyasztás mellett, akkor garantáltan sikerül majd beindítanunk a megfelelő méregtelenítő folyamatokat.

Ha tehetjük legalább havi egy napot szánjunk méregtelenítésre, de az sem árt, ha heti rendszerességgel meg tudjuk ismételni a gyümölcsnapot.

Komolyabb felügyelet igényelnek a lénapok!

Aki elszántabb az a gyümölcsnapok helyett tarthat lénapokat is. A lénap lényege, hogy nagy mennyiségű, akár 3-5 liter folyadékot is beviszünk szervezetünkbe egy nap alatt és semmi mással nem terheljük emésztőrendszerünket. A lénapot is érdemes nyugodt, hétvégi napra ütemezni, de tarthatunk lénapot egy-egy kiadósabb születésnapi lakoma, vagy a karácsonyi bejgli kúra után is.

Lénapon törekedni kell arra, hogy semmilyen mesterséges italt ne igyunk. Mondjunk le az ilyen napokon a kávéról, teljesen mellőzzük az alkohol italokat, a szénsavas üdítőket, de még a boltban kapható gyümölcsleveket és nektárokat is, legyenek azok akár 100%-osak is. Fogyasszunk sok gyógyteát, amit legfeljebb frissen facsart citromlével ízesítünk, igyunk sok szénsavmentes ásványvizet, vagy akinek van, az szűrt csapvizet és frissen facsart gyümölcslevet, zöldségelvet. Ahogy a gyümölcsnap során itt is törekedjünk arra, hogy a gyümölcslé, zöldséglé készítéshez olyan gyümölcsöt és zöldséget használjunk, melyek lehetőség szerint biokertészetből származnak.

Az elszántabbak végezhetnek 1-2 hetes léböjtkúrát is. Akinek azonban nincs még tapasztalat a egy ilyen hosszabb ideig tartó méregtelenítő léböjt kúrát illetően, annak nem javasolt, hogy egyedül vágjon bele egy ilyen folyamatba. Aki szeretné szervezetét egy alapos léböjtkúrával méregteleníteni az mindenképpen kérje ki szakember tanácsát!

 ?>