Kategóriák

Ajánlat



Diéták

Hirdetés


Fűszervaj, egészséges ízesítő húsokhoz, zöldségekhez

fűszervajA fogyókúra során sem kell lemondanunk az ínycsiklandó falatokkal! Egy kis fűszervaj segítségével különlegesebb ízűvé varázsolhatjuk a párolt, vagy roston sült zöldségeket és húsokat, természetesen nem csak a fogyókúrázók fogyaszthatják! A fűszervaj akár a pirítós ízesítésére is alkalmas, vagy szendvicskrémnek. Így érdemes több variációt elkészítenünk belőle, hiszen számtalan módon felhasználhatjuk.

A vaj önmagában nem a kalóriaszegény finomság, de amennyiben csak kis adagokat fogyasztunk belőle, nem kell tartanunk az elhízástól.

A fűszervaj elkészítése roppant egyszerű és még csak nem is időigényes. Számtalan íz variáció létezik, így csak a képzeletünk szabhat határokat. A fűszervaj akár fokhagymával, csilivel, vagy zöld fűszerekkel is elkészíthető, ízléstől függően. A legáltalánosabban felhasználható a fokhagymás változata, hiszen annak az íze a húsokhoz és a zöldségekhez is nagyszerűen passzol, sőt a halfélékhez is. Ez a variáció ráadásul még a szervezetünknek is jót tesz, hiszen köztudott, hogy a fokhagyma az egyik legerősebb természetes antibiotikum.

A recept nagyon egyszerű! 20 dkg vajat szobahőmérsékleten hagyunk állni egy picit, hogy puhává váljon. Időközben megtisztítunk 12-14 nagy gerezd fokhagymát, majd fokhagyma törő segítségével apróra zúzzuk, ezt követően hozzákeverjük a vajhoz. Adhatunk hozzá még egy kis bazsalikomot, vagy csilit, borsot is, de önmagában a fokhagymás fűszervaj is remek! Ha összekevertük a hozzávalókat, alufóliára tesszük a masszánkat és henger formájúra alakítjuk. Majd mélyhűtőbe tesszük, ahol hosszan eláll. Így minden nap levághatunk belőle egy vékonyka szeletet és ízesíthetjük vele a különféle ételeket. Fantasztikus íze van, ha a forró párolt, vagy rostonsült csirkemellre egy vékony szeletke fokhagymás fűszervajat teszünk!

Amennyiben frissen, vagy egy két napon belül szeretnénk felhasználni az egész mennyiséget, mondjuk egy családi vacsora folyamán, akkor a fokhagymát miután megtisztítottuk, egy kis olívaolajban meg is süthetjük! Ha ezt az elkészítési módot választjuk, csak néhány percig kell sütnünk a fokhagyma gerezdeket, majd jól lecsöpögtetjük őket és hagyjuk kihűlni. Ezt követően hozzáadjuk a vajhoz és mélyhűtőbe tesszük, csakúgy mint az előbbi esetben. Ez a változata is nagyon finom, de így nem tárolható olyan hosszú időn keresztül, ezért vagy kisebb mennyiséget érdemes készíteni belőle, vagy pedig néhány napon belül fel kell használni.

A csípős ízek kedvelői csili paprikával is kipróbálhatják ezt a finomságot. Ebben az esetben inkább friss csilit válasszunk, mivel sokkal finomabb és intenzívebb íze van, mint a szárított változatának. A kömény, a petrezselyem, a bazsalikom, a rozmaring és minden más fűszer is felhasználható, de akár ezek kombinációjával is készíthetünk fűszervajat! Az ínyencek akár olívabogyót is használhatnak ehhez a finomsághoz, de a hagyma és a friss citrom leve is alkalmas a fűszervaj ízesítéséhez. A variációk száma tehát végtelen, mondhatni minden konyhában máshogy készül.

Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni és több variációt, így nem kell bajlódnunk vele. Mivel hosszan eltartható a mélyhűtőben, minden nap ízletesebbé varázsolhatjuk az ételeinket a használatával. Így biztosan nem lesznek unalmasak a diétás párolt zöldségek, de a gyermekek sem fognak panaszkodni a szendvicsekre!



?>