Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


Az elhízás fizikai és lelki okai

Elhízás okai

Sok ember élete áll abból, hogy folyamatosan diétázik. Igen gyakori a jól ismert yoyo effektus is, mely során egy rövid ideig ugyan sikerül kemény diétázással pár kilót leadni, azonban csakhamar újra visszajönnek a nem kívánatos kilók. Mi ennek a kudarcnak az oka? A legtöbb diéta időszakos megoldást kínál, rövidtávon gyakran drasztikus változást ír elő a megszokott étrendhez képest, amikor azonban a diétázó élete visszaáll a régi megszokott kerékvágásba, gyakran még többet is mutathat a mérleg. Felvetődik tehát a diéták haszontalansága. Bizony több embernek kéne azon elgondolkodnia, hogy különféle divatos diéták helyett életre szólóan kellene életmódot változtatni és megkeresni a túlsúly fizikai és lelki okait.

Fizikai okok

Az elhízás gyakran jár együtt a fizikai aktivitás hiányával. Ezért érdemes megvizsgálni, hogyan tudunk többet mozogni a mindennapok során. Javasolt lenne rendszeresen sportolni, de ha erre nincs időnk, vagy nincs pénzünk fitneszterembe járni, a következőket tehetjük. Ha nincs messze a munkahelyünk, járhatunk gyalog vagy kerékpárral, érdemes minél többször egy frissítő sétát beiktatni a hétköznapokba. A lift használata helyett lépcsőzhetünk. Sokat tehetünk a kondíciónk megőrzéséért, ha rendszeresen eljárunk kirándulni. A friss levegőn végzett testmozgás igen áldásos, hisz nemcsak jól átmozgat, hanem a tiszta levegő a tüdőnknek is jót tesz.

Természetesen nem kerülhető ki a táplálkozás témaköre sem. Fogyasszunk minél több (lehetőleg nyers állapotú) zöldséget és gyümölcsöt, hisz ezekben igen kevés kalória van, ugyanakkor magas rosttartalommal rendelkeznek. Szintén fontos, hogy minél kevesebb zsiradékot fogyasszunk! Kerüljük az olajban sült dolgokat, a zsíros sajtokat, a tömény majonézes salátaszószokat, a nagy mennyiségben fogyasztott olajos magok nassolását. Szintén lényeges, hogy a finomított, tartósított élelmiszerek helyett válasszuk a teljes értékűeket, a minél kevésbé feldolgozottakat! Próbáljunk kiegyensúlyozottan étkezni, kerüljük a szélsőségeket, ugyanakkor ne büntessük magunkat!

Lelki okok

Végül, de nem utolsó sorban érdemes beszélni az elhízás lelki okáról is. Önmagunk el nem fogadása, a szexualitás tudatalatti elutasítása szokott a leggyakoribb mélyen megbújó háttér ok lenni. Gyakran hiába való a legkeményebb erőfeszítés, az úszógumitól való megszabadulás kudarcba fullad. A valódi megoldás az énkép megváltoztatása és a régi traumák feldolgozása lehet. Ehhez gyakran segítség kell, melyet nem szabad szégyelleni. Milyen terápiák ajánlhatóak? Családállítás, kineziológia, reiki, pszichodráma, önismereti tréning vagy pszichológus bevonása segíthet a probléma feltárásában és feloldásában. A cél a régi félelmek, hiedelmek, a torz önkép harmonizálására és ezzel az egészséges önkép és gondolkodás kialakítása, mely kihat a fizikai sziten is, megszüntetve az elhízás lelki okát.

Az elhízás kérdését érdemes komolyan vennünk, hisz nem pusztán fizikai kinézetünkről van szó, nagyban befolyásolja mindennapos közérzetünk és egészségi állapotunk is. Ne legyünk hát lusták energiát befektetni a jövőnkbe!?>