Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


A személyi edzők szerepe és fontossága az edzőtermekben

edzőteremAz edzőtermekben ma már egyre többen veszik igénybe a személyi edzők segítségét, nem véletlenül! Segítségükkel olyan álmok is valóra válhatnak, amelyeket egyedül képtelenek lennénk elérni.

Ahhoz, hogy a testünket igazán kezelésbe vegyük, szükség van arra, hogy kilépjünk a saját komfortzónánkból, ami valljuk be, egyedül nem olyan könnyű. E nélkül azonban aligha érhetjük el azokat az eredményeket, amiket szeretnénk. Egy jó személyi edző tisztában van a képességeinkkel, elérhető célokat tűz elénk, ugyanakkor keményebb munkára ösztönöz, mint amit mi valaha is elvárnánk magunktól. Érdemes tehát elgondolkozni azon, hogy személyi edzőhöz forduljunk, ha látványos eredményt szeretnénk elérni.

Nem mindegy, ki az edző…

A személyi edzők feladata sokszor nem hálás, hiszen ő az, akire „haragszunk” az edzések alkalmával, ő az, aki unszol minket, tegyünk még többet. Sőt ha nem sikerül elérni, amit szerettünk volna, akkor ennek egyetlen felelőse lehet: az edző. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy olyan személyi edzőt válasszunk, aki rendelkezik valamilyen sportoktatói képzéssel, ellenkező esetben kimerítheti a fogyasztó megtévesztése jogi kategóriát is, tudtuk meg az ugyvedipraxis.hu honlapról. Az, hogy milyen végzettségek megfelelőek ahhoz, hogy valaki személyi edző lehessen a 157/2004 (V.18) Korm. rendelet szabályozza. Természetesen az edzőtermek, fitnesstermek érdeke is az, hogy szolgáltatásaikat magas színvonalon nyújtsák, ez biztosítja majd számukra a visszatérő vendégeket, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy olyan trénereket vegyenek fel, akik rendelkeznek képesítéssel.

A személyi edzés egy nagy felelősséggel járó munkakör, hiszen emberek egészségi állapotával foglalkozik, és elég lehet egy szakszerűtlen tanácsból eredő sérülés, hogy kimerítsük akár a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés jogi kategóriát, amivel könnyen pert is akaszthatnak az edzők nyakába, hasonlóan az orvosi műhibaperekhez.

Tehát mielőtt edzőtermet és azon belül edzőt választunk, tájékozódjunk azok minőségéről, szolgáltatásainak színvonaláról!

Miben segíthet egy személyi edző?

Az első és legfontosabb feladata, hogy megmutassa a gyakorlatokat szabályosan végrehajtani, hiszen csak így érhetünk majd el eredményeket a gyakorlatok végrehajtásával. A legjobb, ha az edző saját maga is bemutatja az adott gyakorlatot, illetve kijavítja, ha mi azt hibásan végezzük. Szintén nagyon fontos a helyes légzéstechnika elsajátítása, a rendszeresség betartatása és a folyamatos motiváció biztosítása, fenntartása. A személyi edző első lépésként felméri az adott egyén edzettségi állapotát, és célját, majd személyre szabott edzéstervet dolgoz ki számára (tehát nem csak tanácsokat ad).

Azt is meghatározza, hogy hogyan alakítsuk át étkezési szokásainkat az edzés időtartama alatt, és figyeli azt is, hogy nehogy túlterheljük magunkat. Fokozottan odafigyel arra, hogy az edzés során ne kerüljön sor sérülések kialakulására, és segít az egészséges életmód kialakításában is.?>