Kategóriák

AjánlatDiéták

Hirdetés


A gyerekkori cipőviselési szokások meghatározhatják a felnőttkori egészségünket is!

Ugyan már közhelynek számít, ám valóban nem mindegy, hogy gyermekkorban milyen cipőt visel a gyermek, hiszen ez a helyes tartás, a helyes járás és lábtartás kialakulása miatt is fontos, ám ezek helytelen kialakulása a felnőttkori gerinc-deformációkhoz, helytelen testtartáshoz és az ebből eredő fájdalmakhoz, ízületi kopásokhoz is vezethet!

A bevezetőben megfogalmazottak miatt a gyerekek cipőviselési szokásainak megválasztása egy igen tudatos szülői hozzáállást igényel. Ez a hozzáállás azonban csak akkor valósítható meg, ha a szülőnek megvan hozzá a háttértudása, vagyis kellő információkkal rendelkezik a tekintetben, hogy milyen az a gyermekcipő, amely a megfelelő gerinctartás, a helyes lábtartás technikájának elsajátítását lehetővé teszi a gyermekek részéről. Ehhez próbálunk most egy kis eligazítást adni, hogy minden szülő kellő tudással rendelkezzen, és a megfelelő gyerekcipőt válassza ki a gyermeke számára.

Melyik gyerekcipő a jó választás a helyes gerinctartás biztosítása céljából?

Az iskolai szűrővizsgálatokon sorra „buknak” el a gyerekek, és utalja őket az orvos a gyógytornára a helytelen gerinctartási problémák miatt, ennek egyik oka a mozgásszegény, ülő életmód, másik pedig a helytelen cipőviselési szokások (minden ötödik 12 és 18 év közötti serdülő gyermek rendelkezik testtartási hibával).

Éppen emiatt nagyon fontos, hogy a hatalmas kínálatból ki tudjuk választani a legmegfelelőbb lábbelit gyermekünknek. Az egyik szempont, amit figyelembe kell vennünk, hogy a cipőben a lábnak kényelmesen el kell férnie, tehát a lábfej elég széles legyen, és a cipő sehol ne szorítson. Ha kicsi a cipő, akkor vásároljunk nagyobbat, mert a lábujjakra nehezedő nyomás, és kényelmetlen tartás miatt a gyerek a gerince egyenességén fog változtatni, hogy csökkentse a lábujjaira nehezedő fájdalmat. Ahogy a túl szoros cipő, úgy a túl bő lábbeli sem biztosít megfelelő járást a gyermeknek, hiszen ebben a járás nem érződik biztonságosnak, nincs, ami kellően tartsa a lábfejet és a bokát.

A cipősarok kialakítása olyan legyen, ami megfelelő helyzetben tartja a sarkat, vagyis nem biztosítanak megfelelő tartást azok a cipők, melyek (ma ugyan divatosak, de) teljesen egyenes talpúak. Ugyanígy ne adjunk (nagyobbacska) gyermekünkre magas sarkú cipőt se! Nagyon sok múlik a sarok megfelelő kialakításán a láb oldalirányú stabilitásának szempontjából.

Vegyük komolyan, ha az orvos, ortopéd szakember bokasüllyedést vagy lúdtalpat állapít meg a gyermekünknél, és speciális cipő viselésére szólít fel, hiszen a tanácsok betartása kihathat gyermekünk jövőbeli egészségére is.

Mozgás, lábtorna

Már napi 15-20 perc lábtornával kiküszöbölhetjük a helytelen lábtartási szokások kialakulását, a kialakulóban lévő lúdtalpat vagy bokasüllyedést. Higgyük el, megéri a gyerekeket rávenni erre, persze csak játékos formában.

A gerinc egészségének szempontjából elengedhetetlen a kisgyermekkortól végzett sport, napi rendszerességű mozgás, próbáljuk erre rászokatni a gyermekeinket, a legjobb, ha személyes példamutatással tesszük mindezt (az előbb-utóbb jelentkező hátfájdalom a legtöbb felnőttet érinti).

Ahhoz, hogy kialakuljon a gerinc helyes tartását biztosító megfelelő izom-ízületi egyensúly, elengedhetetlen a napi, vagy heti többszöri mozgás. Ha nem mozgunk, akkor a nem megfelelő életmód miatt egyes izmok elgyengülnek, míg egyesek megrövidülnek, ami azonnal helytelen testtartáshoz vezet, és ezt felnőttkorban sokkal nehezebb korrigálni, mint a gyerekeknél!?>